Λειψοί

Εκκλησίες

Θρησκευτικός τουρισμός

Όπου και να γυρίσεις τη ματιά σου, θα δεις γαλάζιους μικρούς θόλους με μικρά καμπαναριά. Δεν υπάρχει πλαγιά και λοφίσκος, που πάνω του να μην ασπρίζουν και δύο και τρία ξωκλήσια.

Οι Εκκλησίες και τα ξωκλήσια των Λειψών από τα ησυχαστήρια της Πάνω και της Κάτω Κοίμησης ως το Ναό των Πέντε Οσιομαρτύρων και τον Άγιο Κωνσταντίνο στον Πλατύ Γιαλό, παραμένουν πάντα σε άριστη κατάσταση, εκφράζοντας το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων.

Ο Άγιος Δημήτριος του Κουσελιού είναι χτισμένος στα μέσα του 19ου αι. ενώ υπάρχει και άλλος Άγιος Δημήτριος στο «Αεράκι». Η Παναγία του Σταυρού χτισμένη στην ανατολή του 20ου αι. και η Παναγία του Κουσελιού  με θεμέλια σταυρωτού βαπτιστηρίου.

Η Αγία Ελεούσα ή «Κερά Λεούσα»- όπως την ονομάζουν οι Λειψιώτες, κτίστηκε με την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Ο Άγιος Ευστάθιος, της Κοίμησης στο Ρομάνι- χτισμένο από ασκητές το 1600 μ.χ- ο Θεολόγος στον μικρό κολπίσκο του Μοσχάτου- σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το χωριό- η Αγία Σκέπη, ο Ταξιάρχης στο λόφο «Βοσκός».

Άλλοι ναοί και εκκλησάκια είναι: ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Νικόλαος του νεκροταφείου (1920), ο Άγιος Νικόλαος του Γνάτη (Ιγνάτιου) και ο Άγιος Νικόλαος της Παλαιής (σε ύψωμα του ακρωτηρίου στα αριστερά του λιμανιού) της Υπαπαντής, του Αγίου Ισίδωρου, της Ευαγγελίστριας (χτισμένο επί Τουρκοκρατίας), των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Νικηφόρου, της Αγίας Μαρκέλλας στο Κουσελιό, ο Ευαγγελισμός κτισμένος από κολλυβάδες ασκητές του Αγίου Όρους (1770), ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (1750).